Aug 8, 2011

My Story #2

Posted by lydia1212 at 3:16 PM
Reactions: 
Hi and Hola.

It's been a while baru dapat sambung blogging
Sleepless nights bah, bukan saja malam, siang pun sama hehe. Tapi worth it ba kan... 
Everytime my baby tidur, macam saya tidak sampai hati mau tidur and yang paling penting  sya suka tinguk dia tidur :)

Okay ni kali saya mau sambung cerita masa saya sudah sampai di Hospital Likas.
 Masa tu jam 4 p.m sudah.

D Hospital Likas, saya terus pigi di PAC ka tu nama dia kalo nda silap, masa tu ada 2 orang nurse in-charge, 4 orang doktor, patient ada la dalam 2/3 orang. Sampai saja di sana trus tu nurse suruh sya pigi tandas, mau test urine. Lepas kena test urine, tu nurse cakap OK juga dan suruh saya tukar baju warna pink, sedondon dengan sarong dia hehe. Lepas tukar pakaian, itu Lady Doctor Cina yang 'entertain' saya, lupa tinguk nama dia sebab nervous masa tu nda tau kena buat apa lepas tu Itu Lady Doctor tanya la apa 'signs' saya masa tu, saya bagitau before sampai hospital, baby mengeras every 5 minutes. lady Doc tanya samada ada darah or 'mucus' yang keluar or not, saya cakap tiada... Trus dia bagitau dia mau check bukaan a berapa cm suda, masa tu saya tambah nervous and malu kalau2 bukaan saya nda cukup untuk saya admit di wad. Lady Doc pun ambil glove and lubricator untuk cek bukaan, saya dengar dia kira 1, 2, 3, 4, 5, 6 and stop. Biar betul, 6cm? Saya pura2 lagi tanya tu Lady Doc berapa cm sudah, dia cakap 6cm sudah ni tapi kenapa muka ko relax saja? Tidak sakit kah? Memang kamu tahan sakit kah? Sebab kalo orang lain pusing kiri-kanan sudah n, lebih2 lagi kalau anak pertama? Saya jawab sakit juga la tapi masi boleh tahan lagi. Nda sangka 6cm sudah kan Doc... Ya nanti mau kasi pecah water bag supaya tidak lama kamu tunggu, nanti ada kosong di labour room kamu bole masuk sudah... tidak payah masuk wad.

Masa tu saya masih blur lagi samada mau percaya atau tidak.. Lady Doc start sudah pasang jarum di tangan kanan saya and ambil darah di tangan kiri. Then jantung baby kena monitor sudah... Macam2 berada dalam fikiran saya, sedih, grmbira, takut... etc. Mau pigi jumpa My Mom minta tolong dia inform my Hubby pun nda dapat coz masa tu jantung baby sedang kena monitor, dengan menggunakan alat yang kena lilit di perut. Masa tu menyesal juga nda nform Hubby awal2... kunun2 mau minta restu sebelum bersalin, mana sempat lagi.... Hubby pun mesti terkejut... Baby nda sabar mau tengok dunia..... After hantung baby kena monitor, dalam 15minit la, saya cepat2 pigi jumpa my Mom yang masa tu ada di luar. Saya cakap tidak lama lagi saya mau kena hantar pigi Labour Room sudah ni, ingatkan baru 1cm, rupa2nya 6cm suda... Itu saja yang saya sempat cakap sama my Mom, tu nurse nda sporting, dia suruh saya jangan jalan2, pigi ko naik di katil nanti ko terberanak dia bilang. Trus saya balik pigi katil, baring diam2.. nda tau mau buat apa... Tu Lady Doktor balik2 tengok saya sebab dia hairan saya diam2 ni, dia cakap kalau rasa2 mau berak bagitau cepat2.

Tidak lama lepas tu Lady Doctor datang lagi dan bagitau dia mau kasi pecah water bag. Sempat lagi saya tanya, sakit ka Doc? Dia jawab, tidak sakit juga tapi bergantung juga samada susah atau senang pecah nanti. Masa tu lagi nervous sebab saya nda dapat bayangkan macam mana itu water bag mau kena kasi pecah. Nampaknya lebih kurang sama juga dengan cara cek bukaan tadi... dia kas pecah dalam 5-10 minit juga la.... nda sakit tapi ada ngilu2 sikit... bila suda pecah, rasa tu ada air keluar, and rasa macam mau berak juga hehe. Kena tanya lagi soalan2 samada ada masalah atau tidak waktu pregnant, berapa umur masa datang haid yang pertama, etc.

Masa water bag suda kena kasi pecah contractions saya 1:10 juga... So saya tetap baring diam2 di atas katil saya, tunggu giliran masuk labour room. Lama juga la... Dalam 6.20p.m saya dengar ada kosong suda di Labour Room and Lady Doc suruh itu nurse hantar saya.... Now it's my turn, adui... nervous yang menjadi2 suda.... Mau nangis pun ada, seriously... I couldn't believe it's my turn! Sedih lagi sebab nda sempat minta 'blessing' dari Hubby and yang paling penting Hubby tiada di sisi saya :(

Time kena sorong pigi Labour Room (atas katil), ramai orang sedang tunggu2 di luar tapi saya nampak my Mom saja :( Terlebih nervous & masa tu tidak pakai spectacles sudah, sempat lagi bagi itu spectacles to my Mom sampai nurse tanya, 'kenapa ko tidak pakai spec, ko buli nampak juga ka?' So saya juz cakap saya boleh nampak juga kalo jarak dekat :) My Mom sempat juga put the Cross sign di dahi saya and I felt so relieved... Walau hubby tiada, cukup la blessing dari My Mom.

Sampai di Labour Room (No. 7) kena tanya lagi soalan2 sama yang macam kena tanya di PAC. Jantung baby pun start kena monitor... balik2 lagi haus masa tu, tapi nurse cakap jangan terlampau banyak minum, nanti baby susah mau keluar... tapi macam mana juga kalau saya haus... hehe...

What will happen next?

~ To Be Continued~ 

4 whisperer[s]:

Joanne Juend said...

congratulations. a bit late ;)

StellaClaire-Richard said...

cepat post next story hehehe... :)
cant wait mo baca sampai abis story ko Lydia..hehehe

~felicia~ said...

lyd, exited pla sa baca...ba, cpt2 kasi blog yg part 3 k..:D

serra jo. said...

Syok oh mo baca.. Sa pun rasa sedih trus yg pasal your hubby wasn't there. Nasib baik sa lmbt baca ni stories.. Bleh marathon..hehe! Okay to the next part!

 

Moments To Remember Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea